Sabun Köpükleri ve Matematik

buble 2
Sabun köpükleri hepimizin ilgisini çeker. Bir anda oluşup bir anda yok olan bu köpükler suyun içi boş bir kare oluşturacak şekilde havayı çevrelemesiyle oluşan yanardöner bir yüzeye sahip son derece ince bir tabakadır. Sabun köpükleri genellikle kendi başlarına birkaç saniye içinde patlarken başka nesne ile temastan sonrada patlar.

Birkaç kabarcık bir araya gelerek köpüğü oluştururlar. Sabun köpükleri düşünülenin aksine boş değillerdir ve içlerinde birçok gizem barındırırlar.

Sabun köpükleri minimal yüzeylerin karışık matematiksel problemlerin fiziksel örnekleridir. Sabun köpüklerini; belirli bir hacimde en az yüzey alanına sahip şekiller olarak varsayarlar.1884’ten beri küresel sabun baloncukları havanın belirli bir hacimde en az yüzey alanı ile çevreleme yolu olarak bilindi. Bu durum 2000’lere kadar sürdü. Daha sonra iki birleşmiş sabun baloncuğunun iki belirli hava hacmini farklı büyüklüklere ve en az yüzey alanıyla çevrelenmeye olanak verildi.
Şimdi de sabun köpüğüyle ilgili köpük gibi bilgiler
1-Sabun köpüğü zarı pürüzsüz (çok düzgün) parçacıkların bir araya gelmesinden oluşur.
2-Sabun köpüğü yüzeyini oluşturan her pürüzsüz parçacığın ortalama eğriliği sabittir.
3-Üç sabun köpüğünün bir araya geldiğinde birbirinden 120 derece açıyla ayrılan düzgün yüzeyler oluştururlar.
4-Altısı bir araya geldiğinde ise öyle bir şekil meydana gelir ki, orada her eğri çifti arasındaki açı eşit ve yaklaşık 1090 derecedir.
Bu kaideler, bütün sabun köpükleri için geçerlidir. Yapılan araştırmalar bu dört kurala aykırı davranan olmadığını göstermiştir. Sabun köpükleri toplu eylem yaparlar, hepsi aynı şekilde davranırlar. Sabun köpüklerinde çok bariz olarak matematiksel düzen ve güzellik, keşfedilen tabiat kanunlarında, kâinatın bütün parça ve sistemlerinde de kendini göstermektedir.
buble